Degoes zijn echte klauteraars. Het is dan ook belangrijk dat ze genoeg ruimte in hun kooi hebben, zeker in de hoogte, met genoeg klimmogelijkheden. Omdat ze echt aan alles zullen knagen, zijn kooien van hout of kunststof uit den boze.

Er zijn grofweg 2 opties (of een combinatie van beiden) :

een kooi van metaal of
een kooi van glas. Deze laatste heeft als voordeel dat er weinig of geen troep buiten de kooi valt. Nadeel is dat er weinig ventilatie is en dat de temperatuur makkelijk te hard oploopt. Ook moet je er op letten dat er geen kitranden voor de degoes bereikbaar zijn, omdat ze deze zullen aanvreten. Een kooi met metalen tralies of gaas heeft als voordelen dat de kooi beter ventileert en je een wat directer contact met de dieren kunt hebben. Nadeel is dat er meer troep buiten de kooi kan vallen. Soms vinden degoes het leuk om aan de spijlen te knagen, zodat de hele kooi meetrilt. Dit kan op den duur erg vervelend worden.

Geef degoes de ruimte. Reken voor twee degoes minimaal op een kooi van 70x40x70cm, wil je een groepje houden, moet de kooi natuurlijk nog groter zijn.

Zorg in de kooi ook voor een plekje waar de degoes zich rustig terug kunnen trekken, bijvoorbeeld een huisje of een buis, gevuld met wat hooi.

De bodem van de kooi dient bedekt te worden met een goede laag bodembedekker die niet te stoffig is. Beukensnippers zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken.

Degoes vinden het erg lekker om een “bad” te nemen in een zandbad. Dit hebben ze ook nodig om hu
n vacht goed te houden en vet en viezigheid te verwijderen. Het beste kan je hiervoor chinchilla zand nemen, te koop in de meeste dierenzaken. De bak met zand moet wel schoon worden gehouden. Het is daarom ook beter om niet een vaste bak in de kooi te gebruiken, maar de zandbak af en toe een tijdje in de kooi te zetten en daarna weer te zeven of te verversen.

Verder moeten er natuurlijk voederbakjes aanwezig zijn en een drinkfles, gevuld met vers (liefst dagelijks) water.

Over een looprad in de kooi lopen de meningen van degoehouders nogal uiteen. De degoes gebruiken het in ieder geval volop. Sommige mensen stellen dat een looprad te eentonige beweging geeft, wat uit kan monden in psychische afwijkingen. Een looprad met metalen spijlen zou aanleiding kunnen zijn voor de vorming van zogenaamde ‘bumble feet’ of ‘horrelvoeten’, ontstekingen aan de pootjes. Er zijn echter ook dichte loopraden te koop.

Om hun knaagtanden in goede conditie te houden, hebben de degoes genoeg om te knagen nodig. Bij de dierenwinkel zijn kant en klare knaagstenen te koop, maar eigenlijk zijn deze te zacht voor degoes. Een goed alternatief is een stuk gasbeton. Na enige tijd hebben de degoes dit tot een ronde bal geknaagd.